16 June 2009

Cerita Gua Sebagai Opis Boy

Sebelum masuk matrix dulu, gua ada keje dulu. Buat part time jadik opis boy,peon, dan telephonist yang berjaya kat law firm in Temerloh. Apa nama firm tue eh? Ah...Zainul Rizal Taha Associate. Lebey kurang lah. Panjang gilak nama. Masa 1st day kerja, bos gua saja suruh test jadik telephonist.

"Selamat Pagi! Zainul Rizal Taha Associate...Boley saya bantu?"

Mak aih! Panjang gile nama kompeni!!Terbelit2 lidah gua macam 1st time sebut perkataan "antidistablishmentarianism".
Bos gua sengeh2 je. Dalam otak dia, confirm gua kene taji sikit2! "Beginner!!"
Tapi gua cool lah. Tak kot. Gua gelabah ekceli. Cilaka~Padahal panggilan telefon je.

Antara rutin gua kat firm tu adalah tukang buat surat rasmi,pakar photostate...ha!!
Gua dulu buta mesin photostate. First time gua sentuh mende alah tue time gua keje kat law firm ni lah. Slaloo gua photostate..gua serahkan aja ke awek kedai Bandar Pusat. Pandai-pandai lah dia. Gila dungu mesin photostate punya crita...

"Kak..macam mana nak photostate nih?"
"Ha...Ko baca Bismillah..jadik lah!"jawab akak kerani di situ.
"Bismillahirrahmanirrahim....Amin...Tak jadik pon kak!!"
------------------------------------

Selepas 3 hari kerja, bos gua ajak pekena roti canai ngan teh ais. Masa makan tue, bos gua ajak bincang pasal gaji. Gua time tue 1st job kan. Memang gua tak memilih.
"Ikut bos lah..saya terima seadanya". Ayat gua pasrah lagi suci.

Bos gua pon cakap,
"Ok, saya bagi awak rm27/day. keje 8.30 pagi till 5 petang. 5 hari full day. Sabtu half day. "

"OK boss!!"gua sengih panjang time tue. Kerja rilex. Pressure tadak. Oh..ada!!Photostate..gua kan dungu part-part photostate ni. Sampai skarang gua sangkut-sangkut je bile nak photostate IC. Thermodynamic lagi senang. Apahal ntah!

Masa kerja tue, gua stay kat umah Akak gua. Kenderaan gua pergi kerja:-SCOOTER.
Masa tahun 2004, skuter time tue memang tengah top. Asal nampak mat skuter jer..ramai la awek yang feeewitt. Gua pon tak ketinggalan di feewit. Biaselah..tengah kurus lagi. Hensem lah. sikiiiiit je dari skarang.huhu~
Padahal time tue skuter yang gua naik bukan mengancam abes pon. Kesnya, gua bantai skuter naza Abg ipar gua. Biase la skuter abah-abah...mesti ada lemari helmet kat belakang ngan alarm bank. Oh,tak lupa juga..ader remote starter. Yang nie canggih. Gua siap setat moto dari jauh. Kalau ade awek usha-usha skuter tue, gua bunyikkan alarm dia. Padan muka!! Gelabah~

Selama kerja part time tue, sempat la gua kumpul duit buat lesen moto-kete, blanje family akak gua pizza sebab bagi gua kemudahan penginapan,PS2, dan VCD sebakul.

Itu la cerita gua time tue. By the way..Ada soklan sikit kat sini.
Kenapa Mat Dispatch dipanggil Peon? Adakah Dispatch paling handal di Malaysia ini namanya Peon? Dari dulu gua try carik answer tentang persoalan ini

13 comments:

kay said...

aku pun terfikir gak..mana dtg ntah nama tu..maybe pakcik yg mula2 buat kerja tu nama Peon kot..

m U c h ! k said...

oops.. aku pon same outdated.. aku xtau mereka dipanggil peon..haha

bace psl ni..ley ar aku wat blog psl aku jd ofis girl kan.. dlm tu mesti byk ayt mcm ni " aku dok ofis slalu ym ngn donat" hahaha

Fadhlinasir Nama Diberi said...

peon tu bhs perancis la..

~ aman shah ~ said...

peon tu stand untuk


Penghantaran Express On No-problem...


hahaha...

Butterfly's said...

peon tu sbnrnya dari bahasa spanish yg digunakan utk menggelar pekerja bawahan yang kurang berkemahiran... lebih kurang gitu la maksudnyer...

Smoga sumer persoalan yg membebani minda terjawab... hehehe...

(psstt... jgn bgtau orgg lain tau... aku pon google jer per maksud peon tuh... dpt tau kat wiki... hehehe...)

Donut said...

kay-aku rase lah

darlene-sshhh!!kantoi la gua tak buat kerja darlene oi!

paly-tak betul!

aman-erm..boley diterima akal..tp..tak tepat!!

butterfly-ye ke Wikipedia bagitaw macam neh. Lu jangan sampai gua search!!

Tapi gua punya perasaan masih tebal ke arah nama despatch paling handal di mesia ini adalah Peon.

~ aman shah ~ said...

haaa....
nak tepat lagi kaa?
PEON tu...
orang suruhan maksud dia...

tak caya?
hang try main game warcraft...
kan kalau team orc, dia punya pekerja name PEON...
terlupa plak...
padahal,
game ngan aman tak dapat dipisahkan...hahaha....

Bean Jinai said...

apa barang jadi telephonis, mesin fotostat pun tak pandai ni ape cite.. jatuh saham lelaki dol..!

Anonymous said...

benci temerloh.ada sejarah itam kat sana

PrinceSsLemOn said...

betul2...en donut bawak skooter laju2...skooter biru utk g dating...

Donut said...

man-gua ader gak terbayang-bayang peon tuh.hurpmh~mungkinkah??

bean-huHu~lu tak penah baca fakta ke photocopy job itu khusus untuk wanita?alalalal~

unknown-ish3..sejarah mungkin berulang~lalala.Kesian temerloh!

Lemon-nak gi dating ngan i ke?

PrinceSsLemOn said...

BOLEY GAK..JOM R DATING...U BELANJE I DURIAN K....TQ!

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛