15 June 2009

Polis Tentry dan Kisah Kenapa Polis boley la pulak tak pakai Safety Belt

Bagi laki-laki, pempuan, tomboy, bapuk, gay dan lesbian yang sebaya, tua dan muda 2-3 tahun dari gua, Lu orang mesti masih hafal lagu "polis tentry".

Bagi badigol yang dah lupa. Ini lagu dia.
"Polis tentry, one two jaga.
Polis mati, pencuri jaga"
Betul ke lagu dia macam ni? Confirm?
Ke sepatutnya lagu dia macam neh?

"Polis Sentry, One two jaga.
"Polis mati, pencuri jaga"
Bagi lu orang yang menyanyi sedemikian sewaktu kecil, masih belum terlambat utk membetulkan anak-anak, adik-adik dan juga mungkin cucu-cucu lu orang.
Bak kata pepatah; "terlajak perahu boley diundur, terlajak kata dah takder gear reverse oi..sorry la jack!!"

Sepemergian gua baru-baru nih dalam acara cuti sambil belajar, gua da dapat tunjuk ajar dari seorang pengamal lagu-lagu klasik dan tradisional kanak-kanak dan dangdut melayu.
Berkatalah beliau dalam satu cerita di kala petang;

"Korang time kecik-kecik selalu merosakkan lagu klasik kanak-kanak. Modified sane, modified sini, tukar lirik, tambah perkataan yang tak masuk akal, dll."
Panjang gile membebel. Gua da rase getar tangan nak sepak.

"Kalau korang nak tahu, lagu polis sentry tue macam ni!", kata pengamal itu.
"Polis and Thief
One Two..Jaga!!
Polis Mati
Pencuri Jaga!"
Gua pelik jugak.
Time tue gua tak puas hati lah. Dah gua dulu ketua kelas yang selalu mengajar rakan-rakan menyanyi lagu tu. Tercabarlah krediabiliti gua.

"Tapi kenapa? Awat dia jadik Polis and Thief bang?" ujarku.

"Cube ko fikir, kalau polis tentry..dah confirm2 tentry tue takder dalam kamus b. Inggeris. Kalau sentry tu ader lah. Tapi taderk kaitan langsung dengan lagu!", jawab pengamal itu.

"Bukan dah betul ke polis sentry tu bang?" tanyaku.

"Salah! Manada polis sentry mati! Diorang asek tido aje!",!balasnya.

"Abes tue, baik kita tukar lagu tue macam ni bang!"jawabku.
"Polis Sentry
One Two JAGA!!
Polis Tido
Pencuri Jaga"
"Ikut suka hati kau lah!!Tapi yang betulnya adalah polis and thief", jawab pengamal sambil geram.

Sekian. Gua pon dah blur mane satu yang betul skarang nih.

p/s: Kenapa Polis boley tak pakai Seat Belt?

Jawapannya: Kerana ada dalam law book yang mengatakan diorang tak payah pon pakai. So jgn buat otai lah kalau ada kereta polis kat sebelah lu buat nganjing2 tarik-tarik safety belt. Sia-sia je usaha korang.

Terima Kasih Daun Keladi. Lain hari jumpa lagi.

12 comments:

HazirahMahadzir said...

kalau pkai seat belt,mcm mna nk kejar pesalah jalan raya mcm kau wehh!

Anonymous said...

hahahah..comel2....dh lame x nyanyi lagu tuh...tp mmg la..ms dulu2..kwn2 ajar polis sentry....mn de polis n thief...dia tipu tuh....huhuhu....
x acik r polis x yah pki seat belt...bwk laju2 eksiden mati kang...
lagi susah...pki la tali pinggang keselamtan..en donut x suke pki seat belt...kn..kn..

arfahadnan said...

ya Ampun..
lagu nih pernah kontroversi (tul ke eja nih) gak nih ngan member aku..

antara polis sentry ngan polis n thief..
haih.. tak berkesudahan..

betul ke polis tak yah pakai seat belt..?
aritu, aku buat gaya2 nak suh polis benti tepi sbb diorg tak pakai seat belt.. hahaha..
kalau diorg break mengejut nanti terantuk kepala kat cermin sapa nak jawab..

m U c h ! k said...

aku pon xtau cmne nyanyi lagu tu betol2.. sambil nyanyi sambil pikir..ayt english hapeee neh.. tp aku nyanyi polis entry want to jage..hahahahaahaha

vivacious said...
This comment has been removed by the author.
nawawi said...

weih.. itu aku rasa cerita aku... nak kena saman nih....
meh burger king whooper 1...

""Korang time kecik-kecik selalu merosakkan lagu klasik kanak-kanak. Modified sane, modified sini, tukar lirik, tambah perkataan yang tak masuk akal, dll."
Panjang gile membebel. Gua da rase getar tangan nak sepak. "" <<-------- pergh sepanjang dalam kereta tu ko nak sepak aku rupanya??? x nak jalan ngan ko lagi and tanak guna kreta aku lagi...

Izreena Halim said...

takde.. neighbourhood aku memang dah sebut SENTRY

kampung kaw je sebut tentry wakakakakakaka

cocola to H. cocola tu aiyoyo cocola to H. cocola to Pang Pang

Donut said...

hazirah-aik?kejar guna kete...bukan pakai seat belt. aiyah~

any-hoi!!!manade. gua suka seat belt mcm suka coklat

arfahadnan-biar mak bapak diorang je yang jawab.pandai2 lah

darlene-lagi satu kesalahan lagu.ish3!!!

nawawi-ader aku cakap citer aku?bace full2 siket..eh ape daa..
eley..majuk...nak kene pujuk ke?cakap lelaki sejati.lol

izreena-cocola ape lan ko nyanyi neh?huhu~

mrblind said...

heh..kuat merepek lu ni..

Fadhlinasir Nama Diberi said...

siot..
amek cite wiwie...

p0kpiH said...

ape yg izreena tuh nyanyi weh..xpenah dgr pn lagu tuh..ke sbb gua dok kt 'gua'..

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片